Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Amerikansk gränskontroll till Arlanda?

Publicerat 2015-02-03 12:47

Stockholm Arlanda Airport kan få amerikansk gränskontroll. Det meddelade Regeringen idag.

Källa: Wikimedia Commons Bild: perlblau (CC BY-SA 3.0)

Sveriges regering ska utreda om det finns möjlighet att införa så kallad US preclearance, en amerikansk gränskontroll, på Arlanda Flygplats. Det innebär att flygplatsens resenärer genomgår en gränskontroll innan avgång istället för vid ankomst till USA, vilket ska leda till en mer behaglig och bekväm resa. Vid ankomst till USA skulle en passagerare från Arlanda bland annat ses som inrikesresenärer och därmed undkomma långa köer.

- US preclearance förenklar resandet från Sverige till USA och skapar förutsättningar för en förbättras svensk tillgänglighet. Samtidigt som vi inväntar ett slutligt besked integreras nu detta i utvecklingsplanerna för Stockholm Arlanda Airport med riktning mot att bli den ledande flygplatsen i Skandinavien, berättar Swedavias koncernchef Torborg Chetkovich i ett pressmeddelande.

Skulle en amerikansk gränskontroll införas på Arlanda blir flygplatsen den tredje i Europa att erbjuda just detta. På endast två irländska flygplatser kan resenärer idag genomgå en gränskontroll innan avgång till USA.

Både svenska och amerikanska myndigheter ska godkänna förslaget för att det ska förverkligas. Enligt Swedavia skulle det krävas två år för att uppföra gränskontrollen från det att beslutet fattats.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×