Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Bombhot på Arlanda

Publicerat 2014-12-09 10:18

En person ska ha uttalat bombhot mot flygplan på Arlanda. Det rapporterar Aftonbladet.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Brorsson (CC BY-SA 3.0)

Strax innan klockan nio under tisdagsmorgonen ska ett bombhot ha uttalats. Enligt uppgift till Aftonbladet är gate 7 samt 9 i terminal 5 avspärrade.

- Vi har fått in ett hot mot flygplan, vi håller på att undersöka vad det är för någonting, säger Stockholmspolisens pressinformatör Albin Näveberg till tidningen.

Enligt Aftonbladet har en man sökt upp personal ombord på ett flygplan tillhörande Germanwings med destination Hamburg.

- Han ska ha frågat efter någon som kan prata svenska, säger en källa till tidningen.

- Han hade en känsla av att det var en bomb ombord på ett SAS-plan och att hans son packat ner en bomb i hans väska.

Aftonbladet konstaterar att det handlar om två olika flygplan, ett av SAS och ett av Germanwings. Dock uttalar Stockholmspolisens pressinformatör att de endast har kännedom om hot mot ett plan, skriver tidningen.

Det ska ha skett evakueringar av flera flygplan på Arlandas terminal 5 efter uttalandet av bombhot. Dessutom har inflygningar dirigerats om, som annars skulle landat på aktuellt område.

- Vi skulle precis lyfta. Planet rullade ut men sen kommer vi inte längre. Först sa piloten att han inte visste varför vi inte fick lyfta. Sen sa han att det var ett bombhot ombord på planet bredvid, säger en resenär till Aftonbladet.

- Vi får inte gå någonstans. Det är poliser överallt. Kaptenen sa precis att planet ska genomsökas och vi får inte gå någonstans innan polisen fattar några beslut, fortsätter resenären.

Enligt tidningen ska bombtekniker ha kallats till Arlanda.

? Vi har fått in ett hot mot ett enskilt flygplan. Vi bedömer att uppgifterna måste tas på största allvar. Vi har nu fryst läget på Arlanda tills vi vet vad som har hänt. Vi förbereder oss för olika insatser och man tar nu dit personal från flera olika håll för att hantera situationen. Om det framkommer att det är på riktigt så måste vi undersöka ordentligt och även plocka ut föremålet, säger Albin Näverberg till SVT:s ABC.

Näverberg säger även att han inte har några uppgifter om att det skulle vara något flygplan eller område på Arlanda som ska ha evakuerats.

- När man undersöker så ska det inte finnas folk i farozonen, men jag vet faktiskt inte hur poliserna där har löst det eller om det blir aktuellt.

Enligt Swedavia, som driver verksamheten på flygplatsen, handlar det om en så kallad "säkerhetshändelse". Det skriver Dagens Nyheter.

- Det fanns misstankar mot ett bagage. Vi har anmält det till polisen som tar över. Vi har spärrat av några gater, säger Swedavias pressinformatör UIf Wallin till DN.

Dagens Nyheter rapporterar att bagaget ska ha tillhört en person som haft med sig det till flygplatsen. Swedavia känner dock inte till något om att ett bombhot skulle ha uttalats.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×