Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Domstol upphäver Arlandas förbud

Publicerat 2014-11-21 11:08

I dag kom domen gällande miljötillstånd för Arlanda Flygplats. Mark- och miljödomstolen upphäver det förbud mot raka inflygningar som skulle gälla från 2018.

Källa: WIkimedia Commons Bild: Jnpet (CC BY-SA 3.0)

Förbudet mot raka inflygningar till bana 01R från och med den 1 januari 2018 upphävs. Det fastslår Mark- och miljödomstolen i dag. Förbudet ersätts däremot med ett annat villkor om att inflygningsprocedurer som undviker Upplands Väsbys tätort ska användas när möjligt. Det med hänsyn till Arlandas kapacitet, regelverket för flygtrafiktjänsten, flygsäkerhetsskäl och väderleksförhållanden.

Det statliga företaget Swedavia, som driver Arlanda flygplats, beordras samtidigt att undersöka förutsättningarna med att minska bullerexponeringen över Rosersbergs och Upplands Väsbys tätort. Tillsynsmyndigheten ska därefter informeras var tredje år om utvecklingen av och förutsättningarna för teknik som skulle göra icke raka inflygningar möjliga vid flygplatsen. 

Mark- och miljödomstolen fastställer även den beslutade maximala ljudnivån (65 dB) på marknivå då flygplan avviker från fastställda utflygningsvägar samt flyger över tätorter. 

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×