Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Fortsatt pilotstrejk hos Norwegian

Publicerat 2015-03-06 08:35

Det har varit turbulent kring Norwegian den senaste tiden. Pilotstrejken som påbörjades i slutet av februari är fortsatt aktuell.

Källa: Bild: Norwegian (CC BY-SA 3.0)

Norwegian beräknar att 35 000 resenärer berörs endast idag, fredag, av den rådande pilotstrejken. Det är främst inrikestrafiken i Norge, Danmark och Sverige som påverkas, då i stort sett samtliga inrikesflyg är inställda.

- Norwegian beklagar verkligen att resenärer drabbas av inställda flyg. Vi kommer fortsätta göra allt vi kan för att våra passagerare ska drabbas så lite som möjligt, kommenterar flygbolaget i ett pressmeddelande.

De resenärer som har en bokad resa med Norwegian som påverkas av strejken och som har registrerat ett mobilnummer kommer att meddelas.

Samtidigt meddelar bolaget att det beslutats att tre nya dotterbolag ska etableras för Norwegian Air Norway:s (NAN) skandinaviska piloter. De tre dotterbolagen Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark samt Pilot Services Sweden innebär att varje lands piloter själva kommer kunna påverka sin framtid inom bolaget.

Norwegian och NAN skriver att det krävs nedskärningar av kostnader samt ökat flexibilitet inom den skandinaviska verksamheten för att kunna behålla samtliga piloter. Annars väntar avsked.

Norwegians piloter gick ut i strejk lördagen den 28 februari, och hade enligt bolaget påverkat drygt 100 000 resenärer fram till igår torsdag.

Piloternas krav på bolaget är att få ett kollektivavtal med själva moderbolaget Norwegian Air Shuttle, som alternativ för dagens kollektivavtal med dotterbolaget NAN. Dessutom önskar piloterna att avtalen är detsamma för hela Skandinavien samt att karriärmöjligheterna är lika över hela bolaget.

Den norska tidningen NRK rapporterar att Norwegians svenska piloter hotas avsked om de inte godkänner omplaceringen till det nystartade dotterbolaget Pilot Services Sweden AB. Piloterna sägs ha fram till klockan 16:00 idag att besvara. Samma slags varning har även de norska och danska piloterna mottagit, där de norska piloterna fått två veckor på sig att acceptera flytten och danskarna ingen tidsfrist överhuvudtaget.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×