Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

I love you Je t'aime 我愛你 Jag älskar dig

Publicerat 2014-07-24 09:35

Allt fler drömmer om att få säga "ja" under vajande palmer med endast havets brus som musik. Hur går man då tillväga när man vill ingå äktenskap utomlands? Vi har svaren!

Källa: Wikimedia Commons Bild: Rfkphoto

Två svenska medborgare som planerat att gifta sig utanför Sveriges gränser har två alternativ att välja mellan: att gifta sig enligt svensk lag eller enligt utländsk lag. De två olika sätten erkänns båda i Sverige efter hemkomsten. Dock endast om det aktuella landets lokala myndighet auktoriserat vigselförättaren.

Vill ni vigas inför en svensk myndighet är det ett krav att en av er är svensk medborgare. Då är det möjligt att vigas på en svensk ambassad, ett svenskt konsulat eller hos Svenska Kyrkan. För att se vilka ambassader och konsulat där vigsel är möjligt besök  Utrikesdepartementet.

Vigsel enligt svensk lag är enbart möjligt i länder där Svenska Kyrkan har  vigselrätt. Önskar ni gifta er i ett land där Svenska Kyrkan ej har vigselrätt är en så kallad kyrklig välsignelse ett alternativ. Den kyrkliga välsignelsen är utformad likt en vigsel och utförs av kyrkans präst, men kräver att ni är borgerligt vigda.

För att se vilka länder där samkönade äktenskap kan ingås besök  RFSL.

Ska ni gifta er inför en utländsk myndighet krävs vanligtvis ett äktenskapscertifikat, för att bevisa er rätt att gifta er. Äktenskapscertifikat kan endast utfärdas till svenska medborgare. I vissa fall är det nödvändigt med varsitt certifikat.

En hindersprövning ska begäras om ni gifter er enligt svensk lag. Hindersprövningen begärs gemensamt och försäkrar att det ej finns några hinder för äktenskap. Intyget utfärdas av Skatteverket och är giltigt i fyra månader. De tre äktenskapshindren är:

  • den som är under 18 år får inte gifta sig
  • de som är nära släkt får inte gifta sig med varandra
  • den som redan är gift eller partner i ett registrerat partnerskap får inte  ingå äktenskap. De som är registrerade partner kan omvandla sitt partnerskap till äktenskap.

I samma veva som begäran om hindersprövningen skickas in ska också en namnanmälningsblankett följa med. Där anmäler de blivande makarna vilket eller vilka efternamn de planerar att bära i äktenskapet.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Nicolas Chauveau (CC BY-SA 3.0)

Se till att i god till före avresedatum skaffa fram de handlingar som krävs för vigsel utomlands:

Vigsel enligt svensk lag

- Pass eller annan giltig identitetshandling

- Intyg om hindersprövning och intyg om vigsel utfärdat av Skatteverket efter ansökan

- Blankett för kyrklig handling/vigsel

Vigsel enligt utländsk lag

- Pass

- Äktenskapscertifikat alternativt personbevis utfärdat av Skatteverket (beror på vad den hindersprövade myndigheten i vigsellandet kräver)

- Ytterligare handlingar som kan krävas enligt det aktuella landets lagstiftning

Kyrklig välsignelse

- Pass

- Vigsel- eller partnerskapsbevis

- Blankett för kyrklig välsignelse

Efter vigseln ska ett bevis kunna visas upp för Skatteverket. Bedömer Skatteverket vigseln giltig kommer den att registreras i Sveriges folkbokföring.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×