Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Glamping - lyx i naturen!

Publicerat 2014-07-28 12:51

I en kombination av det bästa från två världar har semesterkonceptet "glamping" - glamorös camping - vuxit fram i trädskuggan som ett spännande alternativ till både hotell och traditionell campingplats, till att ha blivit en av dom hetaste resetrenderna i världen.

De första exemplen av den glamorösa campingen - eller som det kanske bättre beskrivs - den bekväma campingen - skulle kunna hittas flera hundra år tillbaks i historien, till det Ottomanska rikets storhetstid, då de mäktiga sultanerna gärna reste runt utan att för den skull ge upp den sedvanliga levnadsstandarden. Vart än det övernattades restes stora tält komplett med möbler, mattor och privata kockar.

Spola fram till idag och fenomenet har börjat få fäste i gemene man och kvinnas medvetande som ett fullgott alternativ till moderna turisthotell, husvagnar och enmanstält. Den moderna glampingen kanske inte vältras i riktigt samma lyx som de ottomanska sultanerna åtnjöt - varmt vatten, madrass och ståhöjd brukar vara utgångspunkten för vad som kan betecknas som glamping, men därefter är variationen enorm från plats till plats, allt från trävagnar med vedspisar till flytande safaritält med wi-fi och cocktailbarer.

Frihetskänslan och närheten till naturen utan att för den delen behöva utstå nattliga myggbett eller långa duschköer har på kort tid gjort att glampingen funnit en plats i många resenärers hjärtan, och nu kan du uppleva "barfotalyxen" på en myriad spännande, bedårande och unika platser världen över.

Här listar vi några exotiska resmål i glampingens tecken, från jordens alla hörn.

Källa: fotocommunity Bild: AllesWirdGut65

Ökenmagi i Jordanien

Ingenting går upp mot en solnedgång i öknen, och ingen annanstans kan du uppleva öknen som vid Bedu Bespoke Hideaways. Mitt i Wadi Rum - Måndalen - bor du i en luftig och smakfullt dekorerad tältsvit, omringad av magiska öken- och bergslandskap. Tråkigt lär du heller inte ha - här erbjuds aktiviteter som kamelridning, ballongflygning och sandboarding.

http://www.bespokehideaways.com/

Källa: Wikimedia Commons Bild: David Liu

Retroglamping i Santa Barbara

Vid första anblick kan Santa Barbara Auto Camp te sig vara en helt vanlig husvagnscamping anno 1959, men så är inte fallet. Vad det är är en mycket trendig glampingupplevelse. Fem Airstream-husvagnar - smakfullt inredda i en fusion av modern och klassiskt - tjänar som husrum, fem minuters cykelväg från centrala Santa Barbara.

http://autocamp.com/sb/

Källa: flickr Bild: yiokun

Stjärnlyx i Chile

I den chilenska Elquidalen ligger Elqui Domos, det astronomiska hotellet - ett av bara sju i hela världen. Omringat av berg och långt från stadens nattljus blir det knappast mer stjärnklart än här. Med takfönster i alla rum - vare sig det är i de två våningar höga kupoltälten eller i observatoriestugorna - sover du alltid direkt under stjärnorna.

http://elquidomos.cl/site/

Källa: Wikimedia Commons Bild: Andrew Barnes

Safari i Zambia

Vid Luangwaflodens strand ligger Kakuli Bush Camp, där du bor i traditionella walk-in safaritält, positionerade så att du från dubbelsängen kan se ut över en av Zambias största betesmarker. Safari från sängen helt enkelt. Om du inte nöjer dig med det finns det andra sätt att ta sig närmare de exotiska djuren. Få är lika bevandrade i området och dess djurliv som campets guider, och med dom lägger du upp vad du vill se, och hur du vill göra det.

http://www.normancarrsafaris.com/#!/camps/kakuli

Äventyr i Schweiziska alperna

En bit utanför byn Les Cerniers, 1 400 meter över havet står på bergssluttningen 15 riktiga pärlor: kupoltält med king-size sängar, vedspisar, stora fönster och egna terrasser med vyer som tagna direkt ur sagorna. Men hotellet är inte bara till för de som endast vill njuta av sceneriet, det är även en portal för den äventyrslystne. När snön ligger är skidåkning inte underligt nog populärt - totalt 7 kilometer privata skidbackar med egna liftar står till ditt förfogande. Under sommaren kan du bland annat skärmflyga, åka hunddragna kärror på bergsstigarna eller bara vandra på bergen - det finns en del sådana att välja mellan.

http://www.whitepod.com/wpod/summer/en/

Källa: Wikimedia Commons Bild: Brocken Inaglory

Ölivet i Fiji

På ön Maqai ligger "det lilla hotellet med det stora hjärtat" - Maqai Beach Eco Surf Resort. När det pratas om att få "komma bort" och bara koppla bort allt annat är det detta paradis det syftas till. Här kan du njuta av stillheten i hängmattan, ta del av folklivet, eller - om du inte är vattenskygg - utforska havet. I Fiji är vattnet klart och havslivet bland de mest färgsprakande i hela världen. Snorkla omkring i en klarblå värld av tropiska fiskar och koraller stora som träd, eller varför inte gå ner på djupet med dykutrustning. Som hotellets namn avslöjar är även surfförhållandena på toppnivå.

https://www.maqai.com/

Källa: flickr Bild: Hafiz Issadeen

Husbåt i Sri Lanka

I en spännande twist på husvagnssemester erbjuder Yathra by Jetwing gäster att bo på en lyxig husbåt, byggt på det traditionella viset med bambu och halmtak - komplett med två sovrum, privata balkonger och ett takdäck där du kan sitta och njuta av färden och de uråldriga skogarna som omger floden. Det här är en upplevelse som sticker ut i mängden. Unik - och helt oförglömlig.

http://www.jetwinghotels.com/yathra/

Redaktionen

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×