Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Kontroll av EU-medborgares pass

Publicerat 2015-03-12 09:47

Som följd av terrordåden i Paris och Köpenhamn kommer nu även EU-medborgares pass kontrolleras för in- och utresor inom EU. Det rapporterar Sveriges Radio.

Kraven för EU-medborgare skärps i efterdyningarna av den senaste tidens terrordåd. Nu införs även gränskontroller för medborgare inom EU som reser till och från området. Dessutom ska gränspolisen kunna genomföra personkontroller av misstänkta individer från och med nu. Sveriges gränspolis önskar samtidigt införa automatiska spärrar med syfte att förkorta köer som väntas bildas vid de extra kontrollerna.

- De automatiska spärrarna gör att vi kan minska köerna. Sverige har ju avvaktat och väntat. Men nu sker ju en ganska snabb utveckling i hur EU ser på gränskontrollen, säger Patrik Engström, chef för Nationella operativa avdelningens gränspolissektion, till Sveriges Radio.

I nuläget är gränskontrollerna enbart inriktade på invandringen till EU-området och berör inte EU-medborgare. Det ska alltså nu justeras. EU-medborgares pass kommer från och med mitten av april månad att skannas vid in- och utresa till/från området.

Från maj månad kan gränspolisen även utföra personkontroller, som innebär att misstänkta individer kontrolleras mot flera olika register. En nytt register för denna form av kontroll är utländska stridande som finns med i Schengenländernas informationsdatabas (SIS). Vad som anses som "misstänkt person" bedöms efter en av EU-kommissionen sammanställd lista med riskindikatorer.

För att genomföra förändringarna kommer det att krävas fler gränspoliser i Sverige. Gällande den tekniska utrustningen som krävs för registerkontroll är Sverige i bra fas, till skillnad från flera andra EU-länder.

- Vi kan hantera systemet, att göra dom här sökningarna. Däremot det som kommer att krävas det är personal som kan göra de här kontinuerliga hot- och riskbedömningarna och vi kommer att behöva anställa flera passkontrollanter i Sverige, konstaterar Engström.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×