Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Krav på två personer i cockpit

Publicerat 2015-03-27 15:07

Med anledning av flygolyckan i de franska alperna i tisdags, införs ett krav på svenska flygbolag att två personer ska vid alla tillfällen befinna sig i cockpit.

Källa: Wikimedia Commons Bild: MaxBenidze (CC BY-SA 4.0)

Transportstyrelsen, som är den svenska myndigheten inom den civila luftfarten, begär nu att de svenska flygbolagen alltid ska ha två besättningsmedlemmar i cockpit. Det som följd av flygolyckan med German Wings under tisdagsförmiddagen.

Kravet är en rekommendation från den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA.

Enligt Transportstyrelsen ska en dialog ha förts med samtliga svenska flygbolag som berörs. Bolagen har i sin tur meddelat att en sådan rutin införs omgående.

Flygolyckan i Seyne-les- Alpes

Det var i tisdags strax innan klockan 11:00 som ett passagerarflygplan störtade rakt in i en bergsvägg i de franska alperna. Flygplanet var på väg till tyska Düsseldorf från Barcelona och ombord fanns 150 personer. Samtliga omkom i olyckan, som splittrade planet i små bitar.

Enligt den tyska statsåklagaren ska flygplanets andrepilot medvetet ha kraschat planet. Det framkommer av ljudinspelningar som tagits upp av en av de svarta lådorna.

Kaptenen ska ha lämnat cockpit, troligtvis för ett toalettbesök, och enligt reglerna stängt dörren bakom sig. När han sedan ville tillbaka in i utrymmet ska andrepiloten vägrat släppa in honom. På ljudinspelningen kan det enligt statsåklagaren höras hur kaptenen försöker slå in dörren, medan hans kollega sitter på andra sidan och börjar färden ned mot det bergiga området. Andrepiloten ska ha varit vid liv fram till kraschen, vilket verifieras av hans andetag, som är lugna och normala fram till mötet med bergsväggen.

Passagerarna på planet har troligtvis varit omedvetna om vad som väntat dem fram till i sista sekund.

Under fredagen meddelar åklagaren att piloten, som medvetet fört 149 personer med sig in i döden, kan ha varit psykiskt sjuk. I pilotens hem ska ett trasigt sjukintyg ha påträffats, som var utfärdat för dagen då olyckan skedde. Enligt intyget ska piloten ha varit oförmögen att arbeta.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×