Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

SAS-strejk avblåst

Publicerat 2015-05-20 14:09

Svensk Pilotförening har varslat om strejk för sina svenska SAS-piloter. Nås ingen överenskommelse inom kort kan avgångar komma att ställas in från och med natten 20-21 maj.

Svensk Pilotförening och SAS förhandlar i skrivande stund om ett nytt kollektivavtal. Än har ingen överenskommelse nåtts, där de svenska piloterna begär "arbetstrygghet och balans mellan arbete och fritid".

Enligt SPF ska det delvis statligt ägda SAS ha sagt upp kollektivavtalet till upphörande, vilket ska vara en företeelse ensam av sitt slag på den svenska arbetsmarknaden. 

"SPF vill ta ansvar genom att skriva ett avtal som är hållbart för bägge parter. Vi möter ingen större förståelse hos SAS för våra behov", kommenterar föreningen i ett pressmeddelande.

SPF nämner att de begär en måttlig löneökning i nivå med samhället överlag, då det under flertalet år skett lönesänkningar samt stora besparingar på just pilotkostnader med syfte att rädda företaget.

"Pilotkostnaderna har de senaste fyra åren sänkts med cirka 40 procent genom minskad lön, minskad pension och ökat arbetsuttag. Genom detta har SAS-piloterna redan gett SAS goda förutsättningar att överleva och växa i en mycket konkurrensutsatt omgivning", menar SPF.

"SAS har ett mycket stort ansvar att undvika en besvärlig konflikt. Vi anser att våra krav är rimliga", avslutar föreningen pressmeddelandet.

SAS kan på onsdagen meddela att flertalet flyg inom Sverige och även på andra håll kommer att ställas in den 21 maj. Se här vilka flyg som berörs.

Läs här om vad du har för rättigheter vid inställt flyg

UPPDATERING!

SAS meddelar att strejken är avblåst och att flygbolaget och Svensk Pilotförening ingått ett 1-årigt avtal.

- Det är glädjande att vi har ingått ett nytt avtal och att vi undviker en strejk i Sverige. Vi gör nu allt för att våra kunder ska komma iväg som planerat och få den service som de förväntar. Jag värdesätter de erfarna och kompetenta piloter vi har på SAS och därför ska vi fortsatt ha kollektivavtal enligt den skandinaviska modellen, skriver SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson i pressmeddelandet.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×