Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Svenskarnas resevanor

Publicerat 2014-06-05 16:25

I tisdags publicerade resetidningen Vagabond sin resebarometer för 2014. Svenskarna reser allt mer och allra mest reser vi till Medelhavet. Spanien ligger i topp som vår favoritdestination och resan bokar vi helst online. Att sätta ihop sin egen resa blir allt mer populärt och charterflygen minskar.

Medelhavet som gäller

Spanien har legat i topp som svenskarnas absoluta favoritresmål sedan första charterresan (vilket faktiskt var den första flygcharterresan) för snart 60 år sedan. Länderna runt Medelhavet är generellt mycket populära destinationer och varje år görs 5 miljoner resor av svenskar till det härliga havet och vita stränderna. Detta kan jämföras med år 1990 då 2 miljoner resor gjordes. Under fjolåret gjordes lika många (2 miljoner) enbart till Spanien! De Nordafrikanska länderna vid Medelhavet har haft en uppsving då och då men lockar idag avsevärt mindre besökare.

När den ekonomiska krisen 2009-2010 slog hårt åt Grekland valde vi svenskar att resa åt annat håll. Nu är dock landet på väg tillbaka igen! De senaste tre åren har resandet hit ökat betydligt. Även Turkiet har blivit allt mer populärt. Den billiga valutan och höga hotellstandarden lockar allt fler turister. 


Charter eller reguljärt?

År 1990 var det charterresor som gällde. Hela 69 % av alla resor till Medelhavet var charterresor och endast 9 % valde det reguljära flyget. Bil, buss och tåg täckte de återstående procenten. Idag ser det betydligt annorlunda ut. Nästan hälften, 47 %, bokar idag reguljärflyg när de ska besöka Medelhavet. Charterresandet ligger idag på samma procent, men beräknas att fortsätta tappa i framtiden.

Hotell eller privat?

Majoriteten av svenskarna som reser utomlands väljer att bo på hotell. Valet att hyra semesterlägenhet eller att låna/köpa hus ökar dock. I länder som Grekland och Turkiet är det inte många som väljer att hyra eller att äga semesterlägenhet medan det i Spanien och Frankrike blir allt mer populärt.


Onlinebokning i topp

Runt 70 % av svenskarna väljer att boka sin resa online. Vanligast är det att boka via internet till Tunisien (96 %) och minst vanligt för de som reser till Egypten (66 %).

Populäraste resmålen bland svenskar

  1. Spanien
  2. Danmark
  3. Finland
  4. Norge
  5. Storbritannien
  6. Tyskland
  7. Turkiet
  8. Grekland
  9. Italien
  10. Frankrike
  11. USA
  12. Thailand
  13. Österrike
  14. Kroatien
  15. Cypern
  16. Estland
  17. Polen
  18. Ungern
  19. Lettland
  20. Nederländerna

Märk topp tio där endast europeiska länder har kvalificerat sig. Thailand och USA har tidigare placerat sig på topp tio men har tappat de senaste åren mot andra länder.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×