Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Inför resan

Den efterlängtade drömresan närmar sig med stormsteg och tankarna förs till sol, bad och äventyr! Innan dagen D är här finns det dock en hel del att tänka och få ordning på – här får du flera nyttiga tips om hur du förbereder dig som bäst inför avresan.

Reseförsäkring:

En reseförsäkring är på toppen av listan. Det finns flera olika försäkringsbolag som erbjuder reseförsäkring och alla är förstås olika. Vad som kan ingå i försäkringen är skydd vid sjukdom och skada under resan, ansvar-, rätt- & överfallsskydd, försenings-, strejk- & resekostnadsskydd, resgodsskydd samt omedelbar hjälp och hemresa vid allvarlig oväntad händelse hemma i Sverige. En mindre reseförsäkring finns via din egen hemförsäkring (kolla upp vad just din täcker) och när man betalar en viss andel av resan med VISA-kort eller MasterCard från några av landets banker.

Starta alltså alltid med att kolla vad som ingår i din befintliga hemförsäkring. I många fall har du alltså en grundläggande reseförsäkring som redan är inkluderad i din försäkring. Det är vanligt att den täcker följande saker:

  • Eventuella kostnader som uppstår i samband med sjukdom eller olycksfall.
  • Hemtransport vid olycka eller sjukdomsfall.
  • Ersättning om du skulle blir bestulen.
  • Ersättning om ditt incheckade bagage skulle skadas.
Reseförsäkring ingår också ibland om resan bokas med ett kreditkort. Ta kontakt med din bank och kolla vad som gäller för just ditt kreditkort. Tänk på att reseförsäkringen oftast täcker en restid som är 45 dagar, skall du vara borta längre så ta kontakt med ditt försäkringsbolag för en förlängning av reseförsäkringen. Om du inte har en reseförsäkring som täcks av ditt försäkringsbolag så ser du en jämförelse över reseförsäkringar här:
Jämför reseförsäkringar
Om du reser inom EU så är det ett måste att ha det så kallade EU-kortet, som ger dig rätt till samma sjukvård som landets invånare. För att få rätt till det måste du alltså ha EU-kortet som du enkelt beställer hos försäkringskassan, http://www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/eukort - Inom Norden behöver du inte ha det här kortet.

Pass:

Innan avresan är det ytterst viktigt att kontrollera passets giltighet samt att det ej är skadat. I vissa länder kräver man ett helt och fint pass samt en giltighet på 6 månader EFTER det att du lämnat landet. Kolla upp vad som gäller för just det land du reser till! För att vara på den säkra sidan är det alltid bra att ha med sig en kopia av sitt pass om olyckan skulle vara framme. Pass utförs av polismyndigheten och är giltiga i 5 år.

Om du reser inom Europa i länder som är anslutna till Schengensamarbetet så behöver du egentligen inte ha något pass med dig i samband med inresa men det är praktiskt att ändå alltid ha med passet då många hotell kräver pass vid ankomstregistrering. Det är också bra att kunna visa upp för polis vid anmodan. Se till att i god tid kolla upp så att ditt pass är giltigt då det normalt tar minst fem arbetsdagar att få ett nytt. Inte kul att upptäcka ett utgånget pass dagen innan avresa! Du kan dock lösa det akut genom att skaffa ett tillfälligt pass som kan utfärdas samma dag men det kostar dig en dryg tusenlapp, pengar du säkert hade velat använda på andra saker istället.

Avbeställningskydd:
Samma råd som för reseförsäkringen gäller även för avbokningsskydd. Kolla din hemförsäkring om det ingår avbeställningsskydd där, om det ingår ta också reda på exakt hur omfattande skyddet är. I nästan alla fall krävs det läkarintyg för att styrka sjukdom som skäl till avbeställningen. Ett tips också att kolla förmånerna på ditt kreditkort (VISA eller Mastercard). Många banker har kort där avbeställningsskydd ingår om du bokar resan med kortet. Handelsbanken har exempelvis ett upplägg där du får både reseförsäkring och avbeställningsskydd om du betalar minst halva resan med kortet. Många andra banker har som sagt likartade villkor. Har man tecknat ett avbeställningsskydd kan resan avbeställas om du eller en medresenär faller i sjukdom, om en nära anhörig blir allvarligt sjuk, om medresenär har avbokat sin resa eller om det skett något oförutsett innan avresa (t.ex. husbrand).
Hyrbil:
Att ha tillgång till en bil och friheten som kommer med det är det många som värderar högt. Det är faktiskt billigare än man kan tro att hyra en bil under semestern och för att hitta lägsta pris rekommenderar vi att använda en sökmotor inom hyrbilar som har många anslutna uthyrningsföretag. Ett exempel på en sådan är Holiday Autos. Ska du hyra bil under utlandsresan krävs det självklart att man har ett giltigt körkort. I vissa länder krävs det även en ålder på 25 år alternativt att man har haft körkort i minst 5 år. Kolla upp vad som gäller för just din destination!
Vaccination:
Det är viktigt att i god tid planera dina vaccinationer, helst flera månader i förväg då visa typer av vaccin skall tas flera gånger för att få fullgott skydd. De flesta destinationerna i Europa kräver inga speciella vaccinationer men om du reser längre till exempelvis Asien brukar det krävas. Kolla vilka vaccinationer som krävs för just din resa här www.resemedicin.com/Vaccinationsguiden

Se till att vara ute i god tid då en del vaccinationer utförs under en längre period samt behöver tid innan fullt skydd kan säkras. Genom att packa ett ”reseapotek” med diverse receptfria läkemedel spar man soltimmar och klarar sig undan besök på utländskt apotek. Solskyddsmedel, kylbalsam, smärtstillande (alvedon, ipren), vätskeersättning, plåster, kompresser och insektsmedel är exempel på vad som bör finnas medpackat.
Hotell:
Om du endast har bokat ett sista minuten-flyg så behöver du självklart någonstans att bo. På den här sajten (www.ctravel.com) kan du jämföra priserna hos de olika hotellbokningsföretagen. Man ska inte behöva betala mer än man behöver!
Resevaluta:
Det är alltid bra att ha en viss mängd kontanter i destinationens valuta men absolut inga större summor. Det är inte roligt att se hela sin reskassa gå förlorad om du skulle tappa pengarna eller bli rånad. Om du vill ha med en mindre summa kontant så är det är oftast bättre att växla till den lokala valutan innan du reser då man ofta får lite bättre kurs. Ska du växla valuta gör du det säkrast och smartast hemma i Sverige. Även resecheckar anskaffas innan avresa, dessa växlas sedan till lokal valuta på din destination. Resecheckarna går att spärra och man får tillgång till nya inom kort. Det bästa är att ha ett VISA- eller Mastercard som du istället tar pengar med löpande. Det går också alldeles utmärkt att betala hotell och restaurang-notor med kortet direkt. Pengar.se - aktuella valutakurser
Viktiga nummer:
Att söka upp viktiga telefonnummer innan man lämnar Sverige är ett smart drag. Skriv ned eller lägg in nummer i mobiltelefonen så du vet vart du ska ringa om det oförutsedda händer. Det är bra att veta vart du ska ringa om du blir utsatt för stöld, rån eller skada – ha telefonnummer till ditt försäkringsbolag samt för spärrning av kort lättillgängligt. Det kan även vara en mycket bra idé att ha adressen till den Svenska Ambassaden i närheten.
Bagage:
Se till att inte behöva lägga en extra kostnad (om så inte önskas) på för tungt bagage. Hos flygbolagen finner du maxvikt för både bagage och handbagage innan avresa. Packa alltid värdesaker i handbagaget, då det finns risk för stöld och skada. Märk dina väskor med namn eller ett annat kännetecken för enkelhetens skull.

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×