Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Kan man ta med mobilabonnemang utomlands?

Publicerat 2021-08-06 09:46

En semesternjutare som spanar in testvinnande produkter på mobilenEn semesternjutare som spanar in testvinnande produkter i mobilen på semestern

Kan man ta med mobilabonnemang utomlands?

Huruvida du kan använda ditt telefonabonnemang utomlands beror till stor del på två olika faktorer: vilket abonnemang du har och var i världen du ska resa.

Sedan 2017 kan du använda alla svenska mobilabonnemang utan extra kostnad och helt utan begränsningar när du reser inom EU samt i Norge, Island och Liechtenstein. Det innebär att du kan ringa, SMS:a och surfa precis som du gör hemma även när du är ute och reser i Europa.

Roaming utanför EU

När det kommer till destinationer utanför EU varierar dina möjligheter kraftigt och i de flesta fall kan du räkna med att behöva betala extra avgifter för i princip alla tjänster. För att du ska kunna använda ditt abonnemang utomlands måste din telefonoperatör ha ett samarbete med ett lokalt bolag som låter dig använda deras nät via så kallad roaming.

Svenska mobiloperatörer ingen skyldighet att erbjuda roaming utanför EU och därför måste du själv kolla om ditt abonnemang eller kontantkort kommer fungera när du reser. Det är också ditt ansvar att granska priserna för tjänsterna som erbjuds.

Observera att roaming är enormt dyrt i vissa regioner i världen. Därför är det ofta en bra idé att köpa ett lokalt kontantkort eller förlita sig på WiFI när man befinner sig på dessa platser.

Vill du snabbt få information om hur ditt mobilabonnemang fungerar och huruvida du kan använda det utomlands föreslår vi att du besöker Nyttmobilabonnemang.se. Där har man samlat detaljerade recensioner och jämförelser av alla mobilabonnemang på den svenska marknaden, inklusive information om roaming i utlandet.

Vad innebär normal användning?

Något du också bör känna till att det finns vissa begränsningar på hur mycket och var du får använda ditt mobilabonnemang utomlands. Det finns nämligen något som kallas policy om normal användning som reglerar användningen av svenska abonnemang utomlands till “normal användning” när du reser. Det innebär att du inte kan teckna ett svenskt abonnemang och sedan flytta utomlands och på så sätt få ett bättre pris än du hade fått lokalt.

Tanken är helt enkelt att du får lov att använda ditt svenska abonnemang utomlands så länge du reser men inte om du ska spendera längre tid på samma ställe för att exempelvis arbeta eller studera.

På grund av alla de regler som omfattar roaming och mobilabonnemang utomlands uppmanar vi alla att granska villkoren för sina abonnemang INNAN de beger sig utomlands. Det är ett enkelt sätt att undvika otrevliga överraskningar och dyra räkningar.


Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×