Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Arlanda får amerikansk gränskontroll

Publicerat 2015-06-01 09:44

Stockholm Arlanda Airport har godkänts för en amerikansk gränskontroll. Det skriver Swedavia i ett pressmeddelande.

I början av året meddelande Sveriges regering att möjligheten av en amerikansk gränskontroll på Arlanda flygplats  skulle utredas. US CBP (U.S. Custom and Border Protection) har i dagarna godkänt den svenska flygplatsen och nu väntar tekniska diskussioner med Swedavia samt ett slutgiltigt beslut från både svenska och amerikanska myndigheter.

- Med US preclearance stärks Stockholm Arlanda Airports roll som nav för flyget i Skandinavien. Vår ansökan har mötts av ett starkt stöd från såväl som regering som näringsliv och vi går nu fram med full kraft för att attrahera fler direkförbindelser, berättar Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia, i pressmeddelandet.

Under fjolåret genomförde omkring 650 000 personer en resa mellan Sverige och USA. Enligt undersökningar från Swedavia uppskattas en amerikansk gränskontroll på svensk mark av så många som 70 procent av USA-resenärerna. Det är främst den smidigare möjligheten att byta till anslutande flyg som lockar.

Skulle en amerikansk gränskontroll uppföras på Arlanda, blir det i det nedre planet av F-piren i terminal 5. Arbetet beräknas ta mellan ett till ett och ett halvt år. Diskussioner om hur anläggningen ska utformas kommer föras mellan Swedavia och amerikanska myndigheter. 

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×