Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Föräldrar ignorerar skolregler vid resor

Publicerat 2015-05-05 11:29

Fyra av tio föräldrar ignorerar skolans regler gällande ledighet utanför bestämda lov och reser ändå. Det framkommer av en undersökning från Ticket Privatresor.

Under de senaste åren har svenska skolan skärpt sina regler om ledighet utanför skolloven. Det stoppar dock inte 40 procent av föräldrarna som anser att det är upp till dem om, och när, barnen ska ta ledigt för semesterresor. 

- En orsak till att så många väljer att åka utanför skolloven är att priserna är mycket lägre än under högsäsong. Många gånger kostar det under halva priset eller till och med ännu mindre att åka utanför skolloven, vilket gör att en familj kan spara många tusenlappar och då tycker att det är värt att bryta mot skolornas regler, konstaterar Ticket:s PR- och kommunikationsansvarig Karin Starkman Ahlstedt i ett pressmeddelande.

De stora skillnaderna i pris beroende på säsong handlar om tillgång och efterfrågan hos arrangörerna. Resenärer kan finna riktiga fynd under så kallade "mellanperioder", till exempel efter Påsklovet och fram till skolavslutningen eller från efter Höstlovet och fram till ett par veckor in i december månad.

- Under våren ser många föräldrar dessutom möjligheter att både spara pengar och semesterdagar, genom att ta en veckas ledigt i samband med långhelger som till exempel Valborg eller Kristi Himmelfärdshelgen.

Samtidigt visar undersökningen att ungefär en lika stor andel, 42 procent, faktiskt tar hänsyn till skolans regler om ledighet. Av dessa menar 23 procent att de endast reser under skollov och 19 procent att de delvis följer skolans regler men att de ofta får ledigt även utanför lov. 

Påverkar skolans regler om ledighet din reseperiod? Andel
Ja, vi reser enbart när skolan är stängd 23 %
Ja delvis, men skolan beviljar ofta ledigt utanför loven 19 %
Nej, vi bestämmer själva när vi ska resa 40 %
Skolan har inga regler 2 %
Vet inte 16 %
Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×