Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

När flyget är försenat

Publicerat 2014-05-13 10:59

På väg till, eller hem, från din drömresa? Då finns det inget värre än försenade avgångar från flygplatsen. Men vad har man egentligen för rättigheter om flygresan blir försenad? Och hur ska man underhålla sig under de kommande,  oftast väldigt sega, timmarna? Här hittar du svaren på frågorna som de flesta inte visste fanns. 

Så, när klassas då ett flyg som försenat? För alla flygresor som startar inom EU samt de som flyger in i EU med ett EU-baserat flygbolag gäller samma regler. Enligt Konsumentverket ser förseningsreglerna ut så här:

  • För resor upp till 1 500 kilometer är det är en försening om resan blir minst två timmar sen.
  • För resor som är längre än 1 500 kilometer och går inom EU och för andra resor som är mellan 1 500 och 3 500 kilometer är det en försening om resan blir minst tre timmar sen.
  • För alla övriga resor är det en försening om resan blir minst fyra timmar sen.

Flygbolagens uppgift att informera

Om avgången mot alla odds skulle vara försenad enligt EU:s regler har man rätt till hjälp av det gällande flygbolaget. Flygbolagen har först och främst i uppgift att informera om vilka rättigheter som gäller vid försening. Passagerare till försenade avgångar har även rätt till kostnadsfri mat och dryck i förhållande till förseningens längd, kostnadsfri övernattning på hotell vid längre försening, transportkostnader, telefonsamtal och sändning av e-mail eller fax, återbetalning av ytterligare egna kostnader under tiden på flygplatsen samt återbetalning vid förseningar längre än 5 timmar. 

Inställd avgång

Om flygresan skulle bli inställd är det flygbolagens skyldighet att erbjuda tre olika möjligheter: omedelbar ombokning, passande ombokning eller återbetalning. Det är alltså möjligt att vid inställd avgång få ekonomisk kompensation. Rätten till ekonomisk kompensation beror på när det meddelades om det inställda flyget, när och om ersättningsflyg satts in och vad som låg bakom den inställda avgången. Har man redan anlänt till flygplatsen innan beskedet meddelats har man lika rättigheter som vid försening.

Brusa inte upp

Vad ska man då ägna sig åt under den ofrivilliga tiden på flygplatsen? Inledningsvis är det klokt att inte brusa upp över vad som just skett, eller att snabbt ta sig igenom de många känslorna som rusar genom kroppen. Ju fortare man kommer över förseningen, ju tidigare kan man njuta av stunden. Har man en bok nedpackad är läsning ett effektivt sätt att döda tid. En kortlek lättar alltid upp stämningen och reser man på egen hand är det ett lätt sätt att träffa nya bekantskaper. Sträck på benen genom att gå på upptäcktsfärd över flygplatsen - det är ofta mycket man missar när man letar avgångshallar och incheckningar. Att sova är också ett utmärkt sätt att få tiden att gå, dessutom vilar man upp sig inför kommande flygresa eller ytterligare försening. 

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×