Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

New York, New York

Publicerat 2014-07-22 09:30

New York blir ett allt mer populärt resmål för oss svenskar. Och inte konstigt är det - The Big Apple går att besöka året runt och erbjuder något för alla. Här hittar du en guide till New York.


NEW YORK

Tidsskillnad: 6 timmar efter Sverige

Språk: Engelska, men även en del spanska

Valuta: Amerikanska dollar

Dricks: Glöm inte bort att ge dricks! De flesta servicetjänster räknar med det, 15-20 procent är en bra regel att följa.


FLYG

Det går både direktflyg och flyg med mellanlandningar från Stockholm samt Köpenhamn. Direkt flyger du från Arlanda med SAS, Norwegian, United Airlines, Delta, Air France, Lufthansa och KLM. Från Kastrup flyger SAS, Norwegian, Air France, KLM och Delta. Du kan också söka billiga flyg jämförelsetjänster som flygresor.com

Det finns tre flygplatser i New Yorks närområde: JFK, La Guardia och Newark. Du tar dig med buss från JFK till Manhattan på en timme, och från La Guardia på 45 minuter. Med tåg från Newark tar det 40 minuter in till centrala staden.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Shawn

Källa: Wikimedia Commons Bild: Shawn


BOENDE

Det finns otaliga alternativ när det kommer till boende i New York. Här nedan finner du tre intressanta valmöjligheter.

Wythe Hotel

Wythe Hotel är just nu ett av New Yorks hetaste hotell. Hotellet ligger beläget i en fabriksbyggnad, alldeles vid vattnet i trendiga Williamsburg. Den industriromantiska stilen med de höga taken och obligatoriskt blottade tegelväggarna bjuder in till en upplevelse utöver det vanliga. Här blandas gammalt med nytt och skapar en magisk kombination för alla besökare.

Hotellrummen är stora och har du tur, (eller så ser du till att välja rätt rum), så får du en makalös utsikt av stadens skyline genom de vackra industrifönstren.

80 Wythe Avenue, Williamsburg


High Line Hotel

På The High Line Hotel bor du strax utanför den pulserande stadskärnan, i stadsdelen Chelsea. Namnet har hotellet fått efter den upphöjda tågrälsen som idag omvandlats till ett promenadstråk och kommit att bli en populär sevärdhet och aktivitet för turister.

I den ståtliga tegelbyggnaden har 60 rum inretts - det ena olikt det andra - med noga utvalt möblemang från antikmarknader och vintagebutiker över hela landet.

 10th Avenue 180, Chelsea


Playland Motel

Playland Motel ligger beläget i Queens och är ett boende man inte glömmer i första taget. De tolv rummen är var och ett designade av konstnärer och designers och kan kallas unika om något. Man kan ingen annat än slås av att här är kärleken till musiken och konsten stor. Det här är stället för dig som vill ha kul och livat, mer än en lugn och avslappnad semester.

Playland Motel har närhet både till strand och vatten samt tunnelbanan som enkelt för dig in till Manhattan och Brooklyn.

Rockaway Beach Boulevard 97-20


Källa: Wikimedia Commons Bild: OscarUrdaneta (CC BY-SA 3.0)

Källa: Wikimedia Commons Bild: OscarUrdaneta (CC BY-SA 3.0)



RESTAURANGER

Mighty Quinn's Barbeque

"Cooking the old school way with wood and time" - är du ett fan av rökt kött är det här stället för dig! En av Manhattans mest populära och främsta barbequerestauranger som fungerar likt snabbmatskonceptet. Här ringlar kön sig lång! Finns tre restauranger på Manhattan: East VillageFinancial District och West Village.


Red Rooster

Det är inte många som missat den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson. Med sin restaurang Red Rooster lockar han celebriteter, lokalbefolkning och turister till Harlem för att smaka oemotståndliga maträtter. Här har bland annat president Barack Obama njutit av köket som hyllar den amerikanska matkulturen.

310 Lenox Avenue, Harlem


Great Jones Café

Här spelas klassiker på jukeboxen, trängs stammisar vid baren och lagas mat du gärna kommer tillbaka för. I köket på Great Jones Café lagas traditionell amerikansk mat, där gumbon och jambalayan är måsten. Hit kommer du inte för lyx och flärd utan för att uppleva det "riktiga" USA. 

54 Great jones Street


The Little Owl

The Little Owl sägs ha New Yorks, eller kanske till och med världens, bästa hamburgare. De saftiga burgarna sätter köttet i fokus - ett kött som endast fem restauranger i hela staden får ta del av. Den mysiga kvarterskrogen är definitivt värt ett besök. Utöver den rekommenderade burgaren serveras god mat med inspiration från Medelhavet.

90 Bedford Street


BARER

Attaboy

En cocktailbar med troligen stadens godaste drinkar. Belägen på Lower East Side bakom en något obemärkt dörr. Det till trots otroligt välbesökt.

134 Eldridge Street


Pegu Club

Pegu Club är en bar i flera våningar som öppnades av drinkarnas drottning Audrey Saunders. Här njuter du av fantastiska cocktails - både traditionella och nyskapande.

77 W Houston Street


Earl's Beer and Cheese

Livad bar med en härlig atmosfär - härifrån vill du aldrig gå! Här väljer du mellan många ölsorter i flera prisklasser. Hit går du dessutom för den oslagbara barmenyn.

1259 Park Avenue

Källa: Wikimedia Commons Bild: xlibber Källa: Wikimedia Commons Bild: xlibber

SEVÄRDHETER & MÅSTEN

High Line

Ett måste under din New Yorkvistelse är en promenad längs med det gamla järnvägsspåret som idag omvandlats till ett promenadstråk. Här ifrån får du en makalös vy över Hudson River och längs med vägen kan du stanna till på charmiga kaféer och njuta av konst.

Mellan West 30th Street och Gansevoort Street


Coney Island

Coney Island är mer än det välkända nöjesfältet. Här kan du ta ett dopp i Atlanten, strosa längs med boardwalken och komma undan från stadens puls för några timmar. Du får helt enkelt se en helt annan sida av New York!

Coney Island, Brooklyn


Central Park

Parken som kallas "New Yorks lungor", är ett självklart besök under din vistelse i staden. När du stiger in i parken försvinner storstadslivet bland trädtopparna. Slå dig ned en sekund och spana in omgivningarna. Önskar du uppleva hela parken kräver det sin tid, men sen är New York en stad som kan upplevas om och om igen...


Empire State Building

En klassiker när det kommer till besöksmål i New York. Och visst är den långa resan med hiss och trappor värt det. Utsikten från skrapan slår det mesta! Ett tips är att besöka Empire State Building under kvällstid, då du får ta del av ett sällan skådat ljusspel.

350 5th Avenue

Källa: Wikimedia Commons Bild: Daniel Schwen (CC BY 4.0)Källa: Wikimedia Commons Bild: Daniel Schwen (CC BY 4.0)

SPORT

Madison Square Garden

Eller "The garden" som det kallas i folkmun. Den stora arenan är hem åt basketklubbarna NY Knicks (NBA) och NY Liberty (WNBA) samt hockeylaget NY Rangers (NHL). Sport i USA går inte att jämföra med sport på hemmaplan, att uppleva en match här är något utöver det vanliga. Passa på att se Henrik Lundqvist stoppa puckar i Rangersmålet eller några av de största lirarna inom basketen idag.

4 Pennsylvania Plaza


Yankee Stadium

Baseball är inget som går att uppleva i Sverige - i alla fall inte på den här nivån. Den anrika klubben NY Yankees spelar i Major League Baseball och är värda att kolla in. Lär känna nya bekantskaper genom att be om hjälp av lokalbefolkningen med att förstå reglerna.

1 E 161 Street, Bronx


The Cage

The Cage, "buren", är en legendarisk basketplan i Greenwich Village där det dagarna långa spelas fysisk amatörbasket. Här har flera basketstjärnor startat sina karriärer i unga år. Basketplanen är väl värd ett besök - det är alltid fullt med folk och matcherna som spelas här är helhjärtade.

West 4th Street och 6th Avenue

Källa: Wikimedia Commons Bild: Jason Lam

Källa: Wikimedia Commons Bild: Jason Lam


SHOPPING

Chelsea Market

I flera gamla fabriksbyggnader med anor från sent 1800-tal hittar du charmiga affärer som är värda att besöka.

75 9th Avenue mellan 15th och 16th Street


Bloomingdales

Hittar du inte vad du söker på Bloomingdales, lär du inte hitta det någon annanstans heller. Här finns allt!

59th Street och Lexington Avenue


Madison Avenue

Här hittar du alla de största designers som finns. Allt från Calvin Klein till Valentino.

Mellan East 42nd Street och East 77th Street


SAKS Fifth Avenue

Berömt lyxvaruhus med ett sortiment av Louboutin, Burberry och Gucci.

611 5th Avenue


New York kan besökas om och om igen och det finns alltid nya saker att upptäcka och uppleva i staden som aldrig sover. Här har vi endast listat en liten, liten del av vad The Big Apple har att erbjuda - det är bara att ta den bit av det stora äpplet!

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×