Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Skydda dig på solsemestern

Publicerat 2017-10-12 07:53

Varje år reser hundratusentals svenskar på solsemester där det väntar strandbesök, dopp i havet och upptäcktsfärder. Se till att du skyddar dig mot solens strålar på bästa sätt!

Att de allra flesta svenskar trivs under solens strålar är ingen överdrift. När vi vistas i solen är det dock av vikt att skydda sig mot farlig ultraviolett strålning, som kan skada oss på fler än ett sätt.

Varje år genomför Strålsäkerhetsmyndigheten en undersökning berörande svenskarnas solvanor och effekterna av UV-strålning. De senaste åren visar på en markant ökning av antalet fall av hudcancer, trots att svenskarna är väl medvetna om riskerna med solning. För att undvika skador på ögon, hud och immunsystem samt för att minska risken för hudcancer är det dags att bli mer försiktig när solen är framme. Vi på Sistaminutenresor.com har samlat våra bästa tips för en säkrare solsemester!


Undvik att pressa sol mitt på dagen
Solen är som allra starkast mellan klockan 11-15 varje dag, då den står som högst på himlen. Välj bort stranden och poolkanten under denna tidpunkt och ägna er åt andra roliga aktiviteter eller ta en paus i skuggan stället.

Även om det är en molnig dag är det skadligt att spendera tid i solen. Upp emot 80 procent av solens UV-strålning tar sig igenom ett lätt molntäcke.

Det är viktigt att tänka på att solens strålar dessutom förstärks genom reflektion och ju större reflektionsgrad omgivningen har, desto skadligare. Befinner du dig i närheten av havet eller en sjö kan exponering av UV-strålning öka med upp till 30 procent, medan ljus sand reflekterar upp emot 25 procent av strålningen. Att befinna sig under vatten ger ett knappt märkbart skydd, då en del av solens farliga strålning även når ner under ytan.


Kläder bästa skydd
Det absolut bästa skyddet mot solens strålar är dina kläder. Att använda en huvudbonad så som en keps, sjal eller hatt minskar också risken för skador avsevärt. Solskyddskräm bör endast användas som ett komplement till dina klädesplagg, då det inte stoppar UV-strålning helt och hållet. Det har dessutom inte klarlagts att solskyddskräm på något sätt skulle vara ett skydd mot allvarligare former av hudcancer.


Glöm inte ögonen
Många glömmer bort att skydda ögonen när de är i solen. Det kan vara lätt att glömma att solens UV-strålar även är skadliga för ögat, då de inte påverkas direkt av solens värmestrålning likt huden. När ögonen träffas av ultraviolett strålning skadas ögats molekyler, vilket i ett senare skede kan leda till både sjukdom och annan störning.

Genom att använda solglasögonfår du ett effektivt skydd mot solens ljus. Särskilt viktigt är det att bära solglasögon på platser där reflektionsgraden är hög. Välj då gärna ett par glasögon som ger skydd åt alla håll; från sidan, underifrån och ovanifrån.

Investera i ett par solglasögon av kvalitet. Dels för att de då vanligtvis håller längre, dels för en bättre avbildning i glasen. Se till att glasögonen inte ger bildförvrängning samt att de är sköna att både titta i och ha på sig. Skillnaden mellan ett par billiga och ett par dyrare solglasögon är dock oftast färgsättningen på glaset och inte UV-skyddet.

För de som använder sig av kontaktlinser finns i dag linser med inbyggt skydd mot UV-strålning. Använd dessa tillsammans med solglasögon för optimalt skydd. 


Barn mycket känsliga
Barn har lättare för att bränna sig i solen och kräver ett bättre skydd. Undersökningar från WHO har visat att risken att drabbas av hudcancer som vuxen ökar om man brände sig ofta i solen som barn.

Barn under 1 år bör inte vistas i solen alls. Ska barn spendera tid i solen är det viktigt med skydd i form av kläder, huvudbonad och skugga. Dessutom är ett par stora glasögon som skyddat från alla håll att rekommendera. Komplettera även med solskyddskräm med hög solskyddsfaktor.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×