Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Svenskarna reser trots svag krona

Publicerat 2015-05-18 15:21

Trots en fallande kronkurs väljer många svenskar att spendera en del av sin sommar utomlands. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av Ticket.

Källa: Wikimedia Commons Bild: mattbuck (CC BY-SA 3.0)

I sommar planerar hela 43 procent av svenskarna att åka på utomlandsresa. Det trots att både euro, pund och dollar stärkts mot kronan. Så många som 29 procent planerar dessutom att genomföra fler resor under sommaren i år jämfört med i fjol.

De främsta anledningarna till att svenskarna väljer att resa är den egna familjesituationen, förändrad reslust samt arbetssituationen.

- Den egna livssituationen är betydligt viktigare än omvärldsfaktorer när svenskarna väljer hur mycket de ska resa i sommar. Världsekonomin, svensk politik och fallande kronkurs påverkar knappt reslusten alls, konstaterar Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor, i ett pressmeddelande.

Inte heller ser det ut som att val av destination påverkas av den fallande kronkursen. Vilket bekräftas av det höga trycket på resor till Spanien och Grekland.

- Spanien och Grekland är de mest populära resmålen i sommar, trots att kronan tappat mot euron. De har till och med ökat avståndet till Turkiet, som använder turkisk lira och som både är prisvärt och populärt.

Även USA fortsätter att vara en omtyckt destination bland svenskarna. Bokningar under sommaren till landet på andra sidan Atlanten har ökat betydligt under vårsäsongen.

- Många tycker fortfarande att de får mycket upplevelse för pengarna när de åker till USA och att de fortfarande är billigt att shoppa där. Att de starka bokningsökningarna har mattats av något på sistone beror snarare på att USA är ett resmål man bokar långt i förväg än att dollarn påverkar i någon större utsträckning.

Dock minskar antalet bokningar till London under kommande sommar.

- I fjol ökade London starkt, medan resultatet dit mattats av något i år. Resandet till storstäder går i vågor och många som valde London i fjol, kanske väljer en annan stad i sommar. Det som talat för att valutakursen ändå kan spela in är att London är en stad man förknippar starkt med shopping, med staden är fortfarande i topp tre bland de mest populära storstäderna i sommar.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×