Logotyp
Logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Vad händer om Bromma flygplats avvecklas?

Publicerat 2014-09-05 13:22

Bostäder där Bromma flygplats idag ligger är en snackis just nu. Vad blir resultatet av en avveckling av flygtrafiken på Bromma - och kan Arlanda ta över trafiken?

Källa: Wikimedia Commons Bild: Andreas Trepte
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/

Om Bromma flygplats skulle komma att avvecklas betyder det att trafiken istället måste flyttas till Arlanda. Det oroar Sveriges största flygplats, skriver Svenska Dagbladet. Flygplatsen säger sig inte ha plats för de inrikesflygningar som idag bedrivs på Bromma och att pengarna hellre investeras i fler långlinjer. Samtidigt pågår diskussioner om att skärpa miljökraven, vilket betyder att kapaciteten blir ännu mindre.

Svenska Dagbladet menar att kapaciteten visst finns. De tre landningsbanor, två som kan användas samtidigt, som idag finns på Arlanda är fler än de som Münchens flygplats har tillgång till. Ändå passerar nästan dubbelt så många passagerare München än Arlandas 21 miljoner varje år. Även Heathrow i London klarar sig med två banor, där 72 miljoner passagerare hanteras per år.

Skillnaden Heathrow och Arlanda emellan är att Londons flygplats har ständigt högtryck när det kommer till flygningar och hanterar större plan. Arlanda har färre stora plan och betydligt lägre belastning under dagtid, men lika stort högtryck under morgon och kväll.

Totalt startar och landar 84 flygplan varje timme på Arlanda, vilket placerar sig högt i jämförelse med andra europeiska flygplatser. Under morgonen lyfter och landar i genomsnitt 73 plan, vilket betyder att det finns utrymme för  en del av Brommas inrikesflygningar - teoretiskt. Dock spelar dålig väderlek och olika störningar in, samt att Bromma är som mest trafikerat under samma tider som Arlanda. Vilket kan göra det svårt att realisera i praktiken.

SvD rapporterar att det enligt Luftfartsverket (LFV) är möjligt att höja kapaciteten till närmare 90 starter och landningar i timmen på Arlanda för att kunna ta över Brommas trafik. Vilket leder till att Arlanda kan ta över runt 3 till 4 av 23 starter och landningar som idag sker på Bromma i högtrafik.

- Det är i grunden säkerhetsavstånden mellan flygplanen som styr hur många plan flygplatsen kan hantera. Tittar man framåt ser vi inga som helst förändringar av teknik eller internationella regler som gör att vi framöver kommer att kunna låta planen starta och landa med tätare intervall, säger ansvarig för flygtrafikledning och operativ chef för LFV Kimmy Bech till SvD.

Slutsatsen är att det endast är möjligt att flytta en liten del av flygtrafiken från Bromma till Arlanda, konstaterar SvD. Det leder till att flygkapaciteten i Stockholm minskar avsevärt - en fördel för några, en nackdel för andra.

De miljöfrågor som nu tas upp i mark- och miljödomstolen gällande bana 3 på Arlanda ligger dock närmast i tiden. Ett besked gällande banan, och med det en stor del av flygplatsens kapacitet, beräknas komma vid årsskiftet.

- Om Bromma läggs ned och och Arlanda blir av med sin tredje bana då blir Stockholm av med två av fyra rullbanor. Det skulle i praktiken innebära att vi stänger Sverige. Det är helt orimligt och därför tänker jag inte ens i de banorna, säger Arlanda flygplatschef Kjell-Åke Westin till SvD.

Madelene Kristensson

Topplistor

Populära resmål

Populära avreseorter

Tyck till om sajten ×